I torsdags drog mässan Laracon igång och som det hörs på namnet så är det Laravel som diskuteras. Under två dagar hålls föreläsningar och workshops om ramverket samt teknik som är passande att kombinera det med. Det som många såg fram emot var dock den stora överraskningen som de som arbetar nära utvecklaren Taylor Otwell småpratat och retat oss nyfika med; något stort ska lanseras under mässans första dag.
Sent i torsdagskväll (svensk tid) så var det äntligen dags. Taylor Otwell som är huvudmannen bakom Laravel kom upp på scenen och började berätta om status på ramverket samt några framtida datum för lansering av de planerade versionerna av ramverket. Allt detta för att hålla oss nyfikna några minuter till innan han presenterade den stora nyheten som snart visade sig vara två nyheter; Laravel Homestead och Laravel Forge.
Laravel Homestead
Att komma igång med programmering kan vara svårt för nybörjare. Varje utvecklingsmiljö (oftast den dator man arbetar med) är unik då varje användare har installerat sina egna program och gjort sina egna inställningar. Till detta så kommer även en större faktor såsom vilket operativsystem man använder och sjävklart även vilken version av systemet man använder. Med Laravel Homestead vill man dock förenkla detta genom att erbjuda en virtuell miljö där alla verktyg och inställningar är klara för att köra igång Laravel. Man behöver alltså inte ställa in en webbserver, installera en databas såsom MySQL och skapa användare och trassla till det utan man kan hoppa in direkt in i utvecklingen. Laravel Homestead fungerar på alla moderna operativsystem och kör i den virtuella miljön Ubuntu 14.04 där NGiNX, PHP5.5 och MySQL finns installerat.
Laravel Homstead ser dock även till att starta igång tjänster såsom Redis, Memcached, Postgresql och Beanstalkd – allt för att göra det som ett bra alternativ även till de mer avancerade användarna. Tekniken bakom är baserad på Vagrant och liknar lösningar såsom PuPHPet, men den är nu framtagen just för Laravel och dess tjänster som det kan utnyttja.
Laravel Homestead går att använda redan idag och kommer garanterat bli ett verktyg jag kommer arbeta in i verksamheten vid utveckling i Laravel.
Laravel Forge
Laravel Forge är som en fortsättning på Laravel Homestead. När man är färdig med utvecklingen i Laravel Homestead och vill göra den tillgänglig på Internet så krävs det att man har en server att lägga det på. Självklart finns det flera alternativ här, de flesta klarar sig nog med ett delat webbhotell och behöver då bara se till att ladda upp ändringarna dit. Vissa vill dock ha mer resurser och väljer därför att använda en VPS – en virtuell server. Denna virtuella server måste installeras med liknande tekniker som används i Laravel Homestead för att fungera fullt ut tillsammans med den nyutvecklade applikationen och det är där Laravel Forge kommer in.
Med hjälp av tjänsten Laravel Forge så kan man köra igång en ny VPS hos någon av de vanligare leverantörerna (som stödjer API-anrop) och verktygen kommer därefter konfigurera upp servern med all programvara som behövs för applikationen. Precis som i stil med Homestead, men nu på en server som är tillgänglig via Internet. Laravel Forge ger möjlighet att snabbt ställa in flera webbplatser på samma server och har även stöd för att automatiskt lansera förändringar så snart de kommer in via GIT (versionshantering).
Laravel Forge drar igång på måndag och kommer kosta $10 US per månad plus eventuella kostnader för den virtuella servern. Jag ser fram emot att få testa tjänsten inom kort även om det i dagsläget inte finns något behov för just detta verktyg i min verksamhet.
Lämna ett svar